Fitnah

Spread the love
 1. Apakah itu fitnah?

  Dalam bahasa yang mudah, fitnah berlaku apabila wujudnya pernyataan yang dibuat yang merosakkan atau mencederakan reputasi orang lain. Fitnah boleh terdiri daripada slander atau libel:-

  • Slander berlaku apabila pernyataan fitnah dibuat melalui bentuk sementara (contohnya: kata-kata yang diucapkan atau gerak isyarat);
  • Libel berlaku apabila pernyataan fitnah dibuat melalui bentuk tetap (contohnya: catatan media sosial, artikel, laporan surat khabar, e-mel atau rakaman video).
 2. Apakah itu pernyataan fitnah?

  Secara amnya, pernyataan itu adalah fitnah jika pernyataan tersebut akan menjatuhkan reputasi orang lain di mata orang ramai.

  Pernyataan tertentu mungkin jelas memfitnah dalam makna biasa dan semula jadi (contohnya: membuat kenyataan secara salah terhadap orang lain bahawa individu tertentu adalah penjenayah yang disabitkan kesalahan).

 3. Dalam keadaan apa saya boleh menuntut fitnah?

  Terdapat 3 kriteria yang harus dipenuhi sebelum seseorang dapat mengajukan tuntutan fitnah: –

  • Pasti ada unsur fitnah yang akan menjatuhkan reputasi anda di mata orang ramai;
  • Penyataan tersebut mesti merujuk kepada identiti anda; dan
  • Pernyataan tersebut mesti disiarkan kepada pihak ketiga.
 4. Seseorang menyiarkan kenyataan fitnah mengenai saya di media sosial, bolehkah saya menuntut saman terhadap dia kerana fitnah?

  Ya. Selagi anda memenuhi kriteria di atas, anda boleh mengajukan tuntutan saman fitnah.

 5. Adakah saya perlu mengalami kerugian / kerosakan fizikal / sebenar untuk menuntut pampasan terhadap pihak lain?

  Tidak semestinya. Hal ini bukannya syarat di bawah undang-undang.

 6. Bolehkah saya memohon maaf secara terbuka daripada pihak lain sekiranya saya mendapati bahawa kenyataan itu adalah satu fitnah?

  Anda boleh memohon permintaan maaf secara terbuka. Walau bagaimanapun, permintaan maaf secara terbuka bukanlah suatu remedi yang wujud di bawah undang-undang. Anda boleh mencadangkannya sebagai salah satu syarat untuk penyelesaian di luar mahkamah.

 7. Apakah jenis pembelaan yang saya miliki di bawah undang-undang jika saya disaman oleh seseorang kerana fitnah?

   Berikut adalah jenis pembelaan untuk fitnah:-

  • Justifikasi – Ini bermaksud kenyataan yang dibuat itu adalah benar. Sebagai contoh, jika A adalah seorang penjenayah yang telah disabitkan kesalahan, pernyataan bahawa A disabitkan dengan kesalahan jenayah adalah tidak memfitnah.
  • Komen Adil – Di sini pernyataan yang dibuat adalah ungkapan pendapat yang jujur mengenai sesuatu masalah yang mempunyai kepentingan awam.
  • Keistimewaan Mutlak – Di mana keadaan atau orang dilindungi oleh hak istimewa mutlak, mereka tidak boleh digugat kerana pernyataan yang dibuat walaupun mereka memfitnah. Contohnya adalah “laporan prosiding yang adil dan tepat dan seiring” di mahkamah, serta “penghakiman, hukuman atau penemuan mahkamah tersebut”.
  • Keistimewaan Berkelayakan – Ini meliputi situasi di mana pembuat pernyataan mempunyai kewajipan undang-undang atau moral untuk membuat pernyataan, atau di mana pernyataan itu dibuat untuk memajukan kepentingan bersama yang sah.
 8. Apakah jenis pampasan yang akan saya dapat dari tuntutan fitnah?

  Sekiranya anda memenangi saman fitnah, anda berhak mendapat wang pampasan. Jumlah pampasan yang diberikan bergantung kepada budi bicara mahkamah berdasarkan beberapa faktor, seperti reputasi pihak menuntut, keseriusan fitnah, kerugian yang ditanggung oleh pihak menuntut sebagai akibat dari fitnah tersebut dan sebagainya. Berdasarkan rekod wang pampasan berkenaan kes tuntutan fitnah, Mahkamah Malaysia telah menghadiahkan RM 7 juta untuk Tan Sri Vincent Tan untuk artikel fitnah yang disiarkan dalam sebuah majalah.

Artikel ini disediakan oleh
Mohamad Zufarsyah
Partners,  Abdul, Low & Partners

Artikel Berkaitan:  

 • Pemulihan Hutang

  Pemulihan Hutang

  Apr 16, 2021  
  Spread the love Penghutang saya enggan membayar balik hutang yang terhutang kepada saya, apakah yang boleh saya lakukan? Anda boleh memulakan tindakan undang-undang terhadap penghutang untuk mendapatkan kembali hutang anda dengan mengeluarkan surat tuntutan dan/...
  Fitnah

  Fitnah

  Apr 16, 2021  
  Spread the love Apakah itu fitnah? Dalam bahasa yang mudah, fitnah berlaku apabila wujudnya pernyataan yang dibuat yang merosakkan atau mencederakan reputasi orang lain. Fitnah boleh terdiri daripada slander atau libel:- Slander berlaku apabila pernyataan...

Pertanyaan? Sila Hubungi Peguam Kami

Send Us Inquiries/ Message/ Feedback :